Gourmetten is altijd feest. Kom samen rond het gourmetstel tijdens de feestdagen of op een zwoele zomeravond in de tuin. Let altijd goed op hoe je vlees, vis en groenten bewaart en bereidt. Met de volgende tips blijft gourmetten leuk, gezond én veilig voor iedereen!
Ga je een avond gourmetten voorbereiden, dan was je natuurlijk eerst goed je handen. Doe dat ook nádat je rauwe producten hebt gesneden. Zorg tevens voor een schone snijplank, schoon mes en dito keukenhanddoeken. Zo maken bacteriën als listeria en salmonella weinig kans.
Bewaar alle ingrediënten gekoeld tot je de tafel gaat dekken. Met name vlees en vis mogen niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Zorg ook dat de koelkast koud genoeg is ingesteld, het liefst zo rond de 4°C. Zet niet alle ingrediënten direct op tafel, maar doe dat in delen. Zo blijft er een deel altijd vers.
Bak vlees en vis eerst goed gaar, voordat je het van de bakplaat afhaalt. Wel zo gezond! Let ook op dat je eten niet aanbrandt, de zwarte randjes die dan ontstaan kunnen schadelijke stoffen bevatten. Aandacht erbij houden dus!
Zorg altijd voor apart bestek bij de bordjes met rauwe producten. Zo kun je met de ene vork een rauw stukje vlees of vis op de plaat leggen, en kun je met een schone vork de gebakken ingrediënten opeten. Wil je voorkomen dat er krassen op het gourmetstel komen? Gebruik dan een houten spatel.
Stoor jij je ook zo aan spetterende olie op de gourmetplaat? Gebruik als alternatief eens een beetje vloeibare margarine. Je hebt maar heel weinig nodig, omdat uit vlees en vette vis ook sappen komen. Spetters worden meestal veroorzaakt door water dat in contact komt met de hete vetten op de bakplaat. Vis en vlees, zoals een stukje zalm of biefstuk, kan soms een beetje vochtig zijn. Dep het daarom droog met keukenpapier voordat je het op de bakplaat legt. Minder kans op spetters!
Gebakken vlees of vis kun je nog 2 à 3 dagen bewaren. Rauw vlees of vis niet. Als vlees of vis 2 uur buiten de koelkast heeft gelegen, zeker rondom een warm gourmetstel, is het niet verstandig deze te bewaren voor later omdat bacteriën zich al verspreid kunnen hebben. Gekoelde restjes die je overhoudt kun je wel bewaren voor later.